2009. november 1., vasárnap

Commemoratio omnium Fidelium Defunctorum

 Halottak napja

             Az ünnep már az ókori Rómában is létezett feralia néven. A Katolikus Egyházban először 998-ban ünnepelték. Szent Odiló clunyi apát kezdeményezése volt, hogy a Mindenszentek napja után, amely az üdvözült lelkekre emlékezik, emlékezzenek meg valamennyi elhunyt hívőről is. 
            Az ünnep a 11. században terjedt el széles körben a clunyi bencések hatására, a 14. században vált hivatalossá. Azért látták szükségesnek, mert a keresztény gondolkodás szerint a kisebb bűnökért a lélek a purgatóriumban bűnhődik és üdvözülését meggyorsíthatja ha az élők könyörögnek érte. 

           A halottak napjához számos néphit kapcsolódik: 

- az élőknek ilyenkor tilos volt a munka, 
- nem volt szabad semmiféle földmunkát végezni, hogy ne háborgassák a halottakat, 
- halottak napján, sőt egész hetében tilos volt mosni, mert a halottak a vízbe kerülnének, a ruha pedig megsárgul.
- sokfelé terjedt el az a hiedelem, hogy a halottak ilyenkor hazalátogatnak, ezért számukra is megterítettek, kenyeret, sót, vizet tettek az asztalra, és gyertyát gyújtottak. 

A gyertyák a halottakért égtek, a tűz ugyanis megtisztulást hozott. 

     Gondolom sokunk ellátogat ma a temetőbe...egy gyertyát meggyújtani eltávozott rokonának, barátjának, ismerőseikért...
     Én megteszem, amúgy is sokat járom a temetőket...elég morbidul hangzik, de ott mindig úgy megnyugszom...sosem indulok el céltudatosan temetőbe..mindig valahova megyek, és akkor egyszer csak ott az a késztetés, hogy menjek be...a sirok, amiket látogatni szoktam sosem ismerősek, vagy voltam valamilyen kapcsolatban a "lakójukkal"...leginkább az elhagyatott sirhelyek fognak meg..úgy érzem azok mellett kell eltöltsek kis időt.. Ma is, barátom Laci sirhelye után ellátogatok egy másikhoz is..gondolom ez nem bűn !?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése